На одній хвилі: підбірка джазових подкастів

 
000.jpg

Катерина Зяблюк
авторка, музикантка

 
 

Минулий 2020 рік був дуже багатим на несподівані відкриття. Одним з ключових було те, що майже всю соціально-робочу активність вдалося так чи інакше впихнути до віртуального світу. Онлайн-платформи, зміст яких ніхто до кінця не розумів, стали провідними постачальниками інформації, тож ми вже орієнтуємося, де дивитися кіно, де шукати музику, де якісніше транслювати онлайн-події, що таке “подкасти”… Саме про них тут мова. 

Коротко, подкаст — це аудіо-випуски на різні теми, де транслюються музика, обговорення, розповіді або ж інтерв’ю. Трошки нагадує радіопрограму з одним винятком — необов’язково працювати на радіо, щоб записувати подкасти. Завдяки розповсюдженості стрімінгових сервісів, таких як Apple Music, YouTube, Spotify, Mixcloud та ін., свою програму може вести кожен, кому є що сказати, і, вірогідно, кожен знайде свою аудиторію. Наприклад, багато музичних інтернет-журналів мають власні подкасти, і щороку це стає все більш популярним способом розширити коло прихильників. Адже це чудово — можна пізнавати щось нове у будь-який момент, не відволікаючись від щоденних справ, будь це готування вечері, прибирання кімнати, прогулянка чи робота.

Головна проблема — як знайти той самий подкаст, який хочеться слухати і на нові випуску якого чекатиметься з нетерпінням. Навіть якщо обмежитися пошуком лише, скажімо, подкастів з джазом, легше не стає. Тож ми підібрали для вас невеликий список, який, на нашу думку, вартий уваги.

1. Checkout

Щотижневий випуск подкастів про джазову музику на базі інтернет-журналу WBGO, який веде нью-йоркський журналіст, продюсер і ведучий Саймон Рентнер. Якийсь час він працював над контентом платформи NPR, яку вже щиро полюбили українські джазові музиканти, розробляв різноформатні програми для більш традиційного та історичного Jazz at Lincoln Center Radio i Jazz Night in America, який виконує роль таких джазових “breaking news”. У своїй авторській програмі Рентнер відкриває музичні скарби з усього світу, спілкується з   їх маловідомими творцями про їхнє життя.

Частими гостями у нього бувають європейські музиканти. Тим не менш, у його архіві безліч цікавих діалогів з відомими постатями, такими, як Бред Мелдау, Дайана Кролл, Террі Лін Керрінґтон, Віджай Айер. Про них говорили вже достатньо, проте їхня розмова з Рентнером звучить так невимушено й відкрито, ніби признаються у своїх відчуттях та переживаннях лише йому. Одразу після прослуховування композицій можна дізнатися їх несподівану історію. 

Подкаст доступний на сайті WBGO, платформах Feedspot, Apple Podcasts та Google Podcasts.

2. Jazz Today

Якщо вам цікаво деколи послухати, що відбувається з джазом у Канаді, то вам сюди. Jazz Today — це радіо-програма на лінії CJSW 90.9 FM міста Келгері, Канада, яка цілком успішно пішла у світ у вигляді подкасту. Це півторигодинний потік нового джазу, — не лише з Канади, а й звідусіль, — ціль якого «довести, що джаз актуальний і процвітає» (з опису подкасту — Прим. ред). Більшість імен може бути незнайомими, але в кожному випуску є якась приємна несподіванка, музикант, про якого захочеться почитати більше і слідкувати за його творчістю. Протягом всього епізоду ніхто не говорить, тому щоб дізнатися про музику, що грає, варто заглянути в сетлист — він детально розписаний на кожній платформі, яка транслює цей подкаст. 

Він доступний на платформах Apple Podcasts i Google Podcasts.

3. Jazzcorner.com Innerviews

Цей подкаст можна вважати класикою. Платформа Jazzcorner існує з 1996 року, її започаткувала американська журналістка Лоїс Гілберт. Історія народження цієї платформи пов’язана з серйозною внутрішньою боротьбою — у 1993 році доньки Гілберт раптово не стало, й вона почала шукати підтримку в мережі серед людей, що могли розділити її горе. Вона стала модератором форумів, що підтримують знедолених під слоганом “You Are Not Alone”. У той час вона також працювала з WBGO і була кореспондентом в темі нью-йоркського джазу для ВВС. Її досвід роботи з повними емпатії форумами знадобився, коли надійшов момент створення власної платформи про джазову музику, тож Jazzcorner небезпідставно називають місцем, що об’єднує собою джазові середовища усіх міст і країн. 

Зараз вона має свій штаб ведучих, звукорежисерів, промоутерів, які ретельно працюють над тим, щоб слухачі щиро полюбили джаз, — як його традицію, так і те, як він розвивається сьогодні, — а розмови з музикантами показували, наскільки їх музика прекрасна. Всі випуски зосереджені на американській музиці, або ж на музикантах, що у свій час переїхали до Сполучених Штатів. 

Найзручніші платформи для прослуховування — Podplay та Apple/Google Podcasts.

4. Brooklyn Jazz Underground Podcast

Протягом 45 хвилин випуску хотітиметься залізти в гугл і почитати про музиканта, який зараз грає. BJU Podcast — це концентрат нью-йоркського андерграунду, часом дикого і неможливого до прослуховування, але і так цікавого й революційного. Останньою захоплюючою знахідкою на BJU Podcast була музика трубача Шейна Ендслі (Shane Endsley), і вона цілком може окреслити загальний звуковий напрям програми. Єдині два недоліки — подкаст доступний лише на Apple Podcasts, і після 2008 року на ньому не виходило нових епізодів, проте це аж ніяк не має бути перешкодою у знайомстві з крутою музикою.

5. A Noise From the Deep

Як показує практика, коли музиканти беруть інтерв’ю у музикантів, то завжди виходить щось унікальне і не «постановочне». Це саме той випадок — подкаст веде трубач Дейв Даглас, на пару з періодичним компанйоном, басистом Майклом Бейтсом. Обидвоє — самодостатні й відомі музиканти, тож їхні дискусії часто набувають суто технічного характеру, проте це звучить так по-хорошому фанатично, що слухати їх хочеться безперестанку, навіть не розуміючи, про що мова. Музика незвичайна, знайдена серед найвузькіших музичних кіл, або ж серед спільноти музикантів, що постійно співпрацюють з лейблом Дагласа — Greenleaf Music

Подкаст можна слухати на сторінці лейблу або на платформах iTunesStitcher та Google Play.

6. JazzStories

Є гарна новина для шанувальників історії. Кожні два тижні Jazz at Lincoln Center видає короткі 15-хвилинні випуски, присвячені історії життя і творчості джазменів. Можна дізнатися про всіх — хронологічно від Фредді Габбарда до Мері Гелворсон. І коли випадає розповідати про сучасників, то ті завжди гостюють в студії, і самі розповідають про своє життя та досвід. Випуск відповідно розтягується у часі. Концепція цього подкасту нагадує телепрограму, куди запрошують впливових селебрітіз, і розмовляють з ними на «гарячі» теми, і це його визначна риса. На відміну від більшості програм, розповіді про музику та буденні ситуації з життя тут міцно переплітаються, розкриваються факти, про які ніколи не напишуть у Вікіпедії й які не з’являться в черговому, заточеному під музику, інтерв’ю.

Подкаст доступний на офіційній сторінці.

7. JAZZIZ Magazine Podcast

JAZZIZ — це авторитетний американський журнал, що вже протягом 35 років висвітлює світову джазову сцену, нові релізи, тренди, музикантів, і робить це яскраво та професійно. Вони мають свою структуру критеріїв, завдяки чому можна сміливо їм довіряти і бути впевненим, що їх річний топ альбомів — беззаперечний “топ”. Кожен знайде свій улюблений спосіб пізнавати музику — можна читати статті сотні авторів й знаходити улюблених, дивитися лайв-стріми концертів і унікальні відео, слухати авторські плейлисти, безпрограшну рубрику “song of a day” і, звісно ж, подкасти. Всім аудіо-контентом журналу займається Брайан Циммерман, подкасти ж тематично повторюють письмовий архів — ті самі інтерв’ю і “топи”, поєднані з музикою, про яку розповідають гості програми. Тож, неможливо зі спокійною совістю радити лише подкаст, адже всі рубрики журналу JAZZIZ можна вважати справжнім медійним еталоном. 

Подкаст знаходиться на офіційній сторінці журналу, а також на стрімінгових сервісах Anchor та Apple Podcasts