Orrin Evans And The Captain Black Big Band: Presence

81THEj4pYPL._SY355_.jpg

Orrin Evans And The Captain Black Big Band
Presence
(Smoke Sessions Records, 2018)

The Captain Black Big Band під керівництвом піаніста Орріна Еванса записав свій третій альбом. Цьому біг-бенду близько 8 років, і за цей час Еванс проводив чимало експериментів зі складами та жанрами – The Charles Mingus Big Band, гурт Luvpark, The Bad Plus, безліч записів у якості сайдмена і, нарешті, власний біг-бенд. 

Зазвичай Еванс з’являється на сцені в якості лідера, проте найчастіше він залишається непоміченим. Можливо, через його манеру гри поза часом: непросто уявити зараз таке самобутнє звучання, яке скоріш за все виховувалося на джазових авангардистах 60-70-х років, масивних оркестрах Чарльза Мінгуса, Сан Ра та Олівера Нельсона. 

З такою маніфестною базою Оррін Еванс зібрав біг-бенд, назва якого нагадує йому запах тютюну Captain Black, який так любив його батько.Така музика мусила бути створеною десятиліття тому, але з’явилася зараз зі своєю тягою до змішування стилів. В ній все простіше – золота комбінація авангарду, джаз-фанку та залізного свінгу. Це чутно одразу з композиції “The Scythe”: вона задає гарячий тон, який не змінюється впродовж всього альбому. У дечому випадають з контексту лише “Onward” та “Answer” – дві ліричні інтерлюдії, які йдуть «далі» та слугують, напевно, таким собі розв’язанням хвилюючих Еванса тем.

The Captain Black Big Band очевидно знають свою рідну музику настільки, що можуть нею вільно «розмовляти» і залишатися собою. Адже це велика відповідальність – виражати себе повністю у цьому стилі, примудряючись бути індивідуальним.

 
 

Listen to Presence by Orrin Evans on Deezer. With music streaming on Deezer you can discover more than 53 million tracks, create your own playlists, and share your favourite tracks with your friends.