KK4TET: 2+2

 
 

KK4TET
2+2
Feel for Reel, 2021

 
 

Ансамбль KK4TET був створений у Києві молодою контрабасисткою Христиною Кірік. До квартету увійшли її колеги Микола Ришков (альт і тенор саксофони), Григорій Паршин (баритон-саксофон) і Тарас Козак (ударні).

Відсутність у складі ансамблю гармонічного інструменту, разом з наявністю двох саксофонів, спрямовує колектив радше до напрямків, близьких до відкритих форм, аніж до джазового мейнстріму. Ця інтуїція справді (принаймні частково) підтверджується змістом альбому « 2+2 », що вийшов у 2021 році. Якби я хотів вказати на якийсь момент в історії джазу як точку відліку для творчості KK4TET, то це була б епоха, коли музиканти, які виросли на бопі, впевнено почали досліджувати нові можливості та долучалися до авангардної та фрі-джазової революції 1960-х років. Учасники українського квартету, здається, зачаровані музикою саме цього періоду - одного з найбільш творчих в історії джазу.

Це не означає, однак, що вони бездумно грають патенти більш ніж півстолітньої давнини, адже при всій повазі до історії, з композицій альбому « 2+2 » стає зрозуміло, якими сильними сторонами володіють молоді українські музиканту. Перш за все, вони мають фантазію, грають « з правилами », а не « за правилами », відсутність гармонічного інструменту дозволяє їм звільнити простір для цікавих взаємодій, а енергія, з якою вони віддаються музиці, просто оживає в композиціях. Чути, що Христину Кірік та її колег цікавить насамперед пошук можливостей, розвиток обраної мистецької концепції, а не створення копій здобутків великих митців зовсім іншої епохи.

Варто підкреслити, що творчість KK4TET вражає вмінням поєднувати найкреативніші елементи минулого з джазовим сьогоденням, і в цьому вони дуже переконливі.

 
Oleksii Karpovych